Evlilik Süreci Aşamaları

Evlilik Süreci Aşamaları

Evlilik Süreci Aşamaları

Evlilik süreci aşamaları iki kişinin hayatlarını evlilik yoluyla birleştirmesi adına verdikleri karardan sonra uygulanan ritüellerdir.

Her kültürde evlilik süreci aşamaları birbirinden farklıdır. Farklı milletlerde kendilerine özgü gelenekler görülürken, aynı ülke içerisinde de büyük farklılıklar görülebilmektedir.

Evlilik Süreci Aşamaları Nelerdir?

Evlilik süreci her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da çeşitli ritüellere ve geleneklere göre gerçekleştirilir. Bu süreçler her yörede veya bölgede farklı olsa da dünyanın küreselleşmesiyle birlikte değişen kültürler birlikte bu süreçlerde de yenilikler görülmeye başlamıştır. Günümüzde uygulanan veya uygulanması gereken temel evlilik süreçleri aşağı yukarı belli bir dizi aşamalardan oluşur. Bunlara kısa değinelim.

  1. Evlilik Teklifi: Evlilik teklifi, genelde evlenmeye karar veren erkeğin bir organizasyon ile sevdiği kadına evlilik yüzüğü eşliğinde evlenme teklifi etmesidir. Kadınlar için oldukça önemli olan evlilik teklifi organizasyonunu es geçmemeniz kritik eşiği sorunsuz atlatmanız için oldukça önemlidir.
  2. Kız İsteme ve Söz: Madem evlenmeye karar verildi ve kadın “evet” dedi, o zaman sırada kızı bir de ailesinden isteme kısmı var. Bu aşamada erkek ailesi ile birlikte kızın evine onu istemeye gider. Bu aşamada çikolata ve çiçek artık alınması gereken temel şeylerdir. Fakat bu aşama bölgeye göre daha farklı ritüeller de barındırabilir. Bunun tüyolarını sevgilinizden almanız iyi olabilir.
  3. Nişan: Nişan yapmanın temel amacı şudur; evlenmeye karar veren çiftin ailesi de onayı verdikten ve tanıştıktan sonra sırada yakın akrabalar bazında tanışma işlemidir. Bu aşamada yakın akrabalar kız evinde veya bir salonda toplanıp bu güzel olayı tatlılar ve şerbetler eşliğinde kutlar. Nişan yüzüğü denilen yüzükler bir aile büyüğü tarafından çifte takılır ve mutluklar dilenerek nişan kurdelesi makasla kesilir. Çift böylece nişanlanmış olur.
  4. Kına Gecesi: Kına gecesi organizasyonu genelde düğünden önceki gece veya birkaç gün önce yapılır. Eski bir gelenek olan kına gecesi, günümüzde modern zamanlara göre yorumlanıp oldukça farklı organizasyonlarla yapılabilir. Fakat kınanın temel amacı, gelinin baba evinden gitmeden hazırlanması, süslenmesi ve eline kına yakılmasıdır. Kına gecesinde genelde hüzünlü bir hava olur, gelinin kına yakılırken ağlaması bir adettir.
  5. Düğün: Tüm bu süreçlerin nihai sonucu, son ve en büyük organizasyon düğündür. Düğün organizasyonları, genelde düğün salonlarında yapılsa da kır bahçelerinde, havuz başlarında, otellerde veya farklı toplanma alanlarında yapılabilmektedir. Eskiden geleneğe göre birkaç gün sürebilen düğünler günümüzde bir gecede kutlanır ve düğünden sonra çift kendi evlerine veya balayına gidip yeni hayatlarına başlarlar.

Ankara Evlilik Teklifi 

Evlilik sürecinde yukarıda saydıklarımızdan farklı olarak bölgeye veya kültüre bağlı başka birçok uygulama da yapılabilir fakat temel süreçler bu şekilde işlemektedir.

Menü